omnivo@omnivo.hu
+36-30/106-0516
Alumínium kompozit panel
Gyártástechnológia / VOLTER / VHF / Ritzhaupt

Alumínium kompozit panelek CNC megmunkálása keményfém marószerszámokkal

Az elmúlt évtizedben az aluminium kompozit panelek (ACP) az építőipari szerelt homlokzatok egyik legsokoldalúbban felhasználható alapanyagává váltak. Az ACP lemezek két alumínium fegyverzetből és egy belső - gyártónkként eltérő összetételű – polietilén vagy egyéb, nehezen éghető rétegből állnak. Az alumínium réteg frontoldala strukturált dekorréteggel van ellátva, amely esztétikus megjelenést biztosít. Az ACP panelek a rugalmas megmunkálási és alakítási tulajdonságaik mellett a jól megválasztott háttérszerkezetre könnyen és gyorsan, valamint számos formában installálhatóak. A megfelelő minőségű panel a professzionális megmunkálás és szakszerű szerelés mellett nemcsak esztétikus, hanem tartós – akár sok évtizedes időtávon is karbantartásmentes – homlokzati felületet vagy egyéb építészeti szerkezetet biztosít.

Milyen gyártástechnológiai lépések szükségesek megmunkálás során?

Olyan külső- és belsőépítészeti szerkezetek esetében, amelyeknél a termék nem igényel hajtást vagy nem szükséges bonyolultabb forma kialakítása, az elemek egyszerű lapszabászgéppel is könnyen méretre szabhatóak.
Ha az installálásra kazettaként vagy hajtást igénylő formában kerül sor, akkor előmegmunkálásra van szükség. A nagy asztalméretű portálmarógépek – gondosan megválasztott keményfém marószerszámokkal és ideális technológiai paraméterekkel – különösen hatékony megoldást nyújtanak a gépi vagy kézi hajlítások előkészítéséhez.
A leggyakoribb CNC megmunkálástechnológiai lépések a horonymarás, a furatolás és a kontúrmarás.

Milyen szerszámra van szükség horonymarásnál és mire kell ügyelnünk?

A hajtások elvégzése előtt a hátoldalon minden esetben horonymarással könnyítjük ki az alapanyagot, hogy akár gépesítés nélkül is pontosan hajthatóak legyenek az elemek. A legáltalánosabb hajtás a 90⁰-os és a 135⁰-os, amelyek előkészítéséhez keményfém profilmarókat és gömbmarókat használhatunk. Ha a hajtás kézzel történik, javasoljuk a profilmarók használatát, ha pedig gépesített az élhajlítási folyamat, akkor a gömbmarók adják a leggazdaságosabb megoldást, mivel a profilmarókkal szemben általánosabb geometriával – és így alacsonyabb beszerzési költséggel – rendelkeznek és nagyobb előtolási értékeket érhetünk el velük. Minden esetben javasoljuk a bevonatos szerszámok használatát és a megfelelő tesztgyártások elvégzését az adott anyaghoz és megmunkáláshoz ideális szerszámtípus kiválasztása érdekében.

Milyen szerszámot használjunk panelek kontúrjainak marásához?

Az ACP lemezek megmunkálásához jellemzően egyélű marószerszámokat használunk. Az egyélű marószerszámok a többélűekkel szemben nagyobb méretű forgácshoronnyal rendelkeznek, melyek a keletkező forgácsot és a forgácsban lévő hőmennyiséget könnyebben elvezetik betapadás vagy élrátét képződése nélkül. Bevonatolt keményfém szerszám alkalmazásával a folyamatbiztonság és a termelékenység még tovább növelhető.

ACP lemezek vákuumasztalos megfogás melletti megmunkálása során a hagyományos fúrószerszámok helyett a kontúrozáshoz használt marószerszámokat részesítjük előnyben. Függőleges, Z irányban történő (plunge) fogásvételek helyett a helikálva történő furatképzés a célszerűbb megoldás, mivel nagyobb előtolással történhet a megmunkálás és a szerszám keresztélét kevésbé terheljük. Ez hosszabb szerszáméltartamot és gazdaságosabb gyártást eredményez a kompozit lapok megmunkálása során.

A technológiára vonatkozó kérdések vagy tesztszerszámra vonatkozó igény esetén keressenek bennünket bizalommal.

Blog bejegyzések és hírek
Alumínium megmunkálása Firstattec egyélű marószerszámokkal
Firstattec szerszámok HSC marás egyélű Firstattec marószerszámokkal Részletek
  • Firstattec
  • Megmunkálás
  • HSC
Rotoclear forgóablakok és kamerarendszerek.Rotoclear kiegészítők Kamerafelügyelet szerszámgépek folyamatbiztonságának növeléséhez Részletek
  • Rotoclear
  • Folyamatbiztonság
  • Gyártás
MQL hűtés Microjet hűtőegységekkel
Microjet hűtőrendszerek MQL hűtési rendszerek a Microjet-től Részletek
  • Microjet Gmbh
  • Ethanol hűtés
  • MQL Porlasztásos hűtés