omnivo@omnivo.hu
+36-30/106-0516
HSC marás egyélű Firstattec marószerszámokkal
Gyártástechnológia / Firstattec / Ritzhaupt Gmbh / HSC gyorsmarás

HSC marás egyélű Firstattec marószerszámokkal

Az utóbbi évtizedekben a szerszámgépgyártók kínálatában általánosan megjelentek a nagyobb fordulatra képes főorsók és azon gépkonstrukciók, amelyek a nagysebességű – angol mozaikszóval HSC (High Speed Cutting) – maráshoz biztosítani tudják az ideális technológiai paramétereket, illetve a nélkülözhetetlen stabilitást akár extrém magas előtolási értékek mellett is. Ezek a szerszámgépek és a CAD-CAM rendszerek pályastratégiái megalapozták a kifejezetten HSC maráshoz fejlesztett szerszámok gyártástechnológiai pozícióját.

Mit nevezünk HSC marásnak?

A HSC alatt alapvetően a nagy forgácsolási sebességgel történő marást értjük és gyakorlati tapasztalataink alapján a HSC-t a HSM (High Speed Machining), mint nagy sebességgel történő megmunkálás egyik részhalmazának tekinthetjük. A HSC esetében a legfontosabb megkülönböztető ismérv, hogy a marás a megmunkálási sebesség egyik tényezőjét jelentő magas főorsófordulat mellett történik.

Az optimális technológiai paraméterek a hagyományos főorsókhoz képest magasabb fordulatú, sok esetben nagyfrekvenciás, hibrid csapágyazású főorsókkal biztosíthatók igazán. Nem ritkák a 60.000 1/percet meghaladó főorsófordulatok sem.

Miért éppen egyélű marószerszám?

A hagyományos, alacsonyabb fordulatú marógépeknél megszokhattuk, hogy a technológusok a többélű szerszámok használatát preferálják, mivel ebben az esetben az egy vágóélre jutó, optimális technológiai paraméterek könnyen biztosíthatóak. Az élek számának növelésével a spirál forgácshorony mérete jellemzően csökken, amely megnehezíti a nagyobb mennyiségű forgács evakuálását, és a főleg puhább anyagok megmunkálásánál jelentkező betapadás, illetve élrátétképződés a szerszám éltartamának drasztikus csökkenéséhez vezet.

Ebben az esetben lehet megoldás azon egyélű szerszámok használata, amelyek a magas fordulat és nagy forgácseltávolítási érték (Q) mellett képesek a gyártás folyamatbiztonságát és termelékenységét biztosítani. A nagyobb spirálhorony további előnye a kínálatunkban is megtalálható egyélű szerszámok esetében, hogy a szerszámok – simító köszörülésnek köszönhető – kiváló felületminősége mellett tovább csökken a megtapadás lehetősége a horony belső felületén.

Milyen szükséges technológiai lépések előzik meg az egyélű szerszámok használatát?

A nagyfordulatú megmunkálás esetében nem lehet túlhangsúlyozni a megfelelő futáspontosság – és az ehhez szükséges főorsó és szerszámtartók – fontosságát. Hatékony és biztonságos HSC marás csakis az erre fejlesztett és geometriát tekintve pontosan beállított gép segítségével történhet. Főorsók tekintetében a kifejezetten nagyobb fordulatra optimalizált, nagyfrekvenciás, hibrid csapágyazású konstrukciók jelentik az optimális megoldást egyélű maróval történő, nagyfordulatú megmunkáláshoz.

Tapasztalataink szerint a főorsó lehetséges befogótípusai közül – ha a fordulat egy általános középtartományban marad – a HSK szerszámbefogók bizonyulnak a legideálisabbnak. Extra magas, 60.000 1/perc fordulatot elérő fordulatok esetén a direktszár-megfogás gyakorlatilag megkerülhetetlen, hiszen így a főorsó és a szerszám közé nem épül be még egy elem, amely a futáspontosság romlását eredményezhetné. HSK megfogás esetén a fordulatszám emelkedésével növekszik a főorsó stabilitása, ami nagyon hasznos, főleg olyan marószerszám szárátmérők esetében, amelyeknél a direktszár-megfogás már nem használható. Szerszámtartók, befogók terén az ügyfeleink által is jellemzően használt hidro-, hőzsugoros és poligon megfogók alkalmazása a legelterjedtebb.

Milyen alapanyagok megmunkálása esetén alkalmazunk egyélű szerszámokat?

Kiváló eredményeket érhetünk el a német Ritzhaupt csoport FIRSTATTEC márkanévvel gyártott, alumínium és ipari műanyagok magas fordulatú megmunkálásához fejlesztett szerszámaival, de szerszámaik a hagyományos főorsókkal szerelt szerszámgépek esetében is kiváló teljesítményt nyújtanak. Több, speciális szerszámtípust is kínálnak műszaki és keményhabok marásához, plexi és akril megmunkálásához, továbbá van megoldásuk sárgaréz, vörösréz és egyéb nemfémes anyagok megmunkálásához is. Ha sikerült felkeltenünk az érdeklődését vagy esetleg bármilyen műszaki kérdése, észrevétele lenne a termékekkel vagy a fentiekkel kapcsolatban, készséggel állunk rendelkezésére az elérhetőségeinken.

A fenti tartalom az OMNIVO DESIGN Kft. szellemi tulajdonát képezi, bármely, üzleti célú felhasználása csak az OMNIVO DESIGN Kft. előzetes írásos hozzájárulásával történhet. A fenti posztban foglaltak nem minősülnek tanácsadásnak vagy műszaki javaslattételnek, az abban foglalt bármely információ kizárólag saját felelősségre hasznosítható.

Blog bejegyzések és hírek
Alumínium megmunkálása Firstattec egyélű marószerszámokkal
Firstattec szerszámok HSC marás egyélű Firstattec marószerszámokkal Részletek
  • Firstattec
  • Megmunkálás
  • HSC
Rotoclear forgóablakok és kamerarendszerek.Rotoclear kiegészítők Kamerafelügyelet szerszámgépek folyamatbiztonságának növeléséhez Részletek
  • Rotoclear
  • Folyamatbiztonság
  • Gyártás
MQL hűtés Microjet hűtőegységekkel
Microjet hűtőrendszerek MQL hűtési rendszerek a Microjet-től Részletek
  • Microjet Gmbh
  • Ethanol hűtés
  • MQL Porlasztásos hűtés